Upplägg- ridpass

Tror att alla ryttare lägger upp sina ridpass på olika sätt. Vissa planerar inte utan rider bara "här och nu" medan andra planerar varenda minut av ridpasset. Jag brukar planera några saker inför varje ridpass- men ofta som det ändras då Mimmi är på något speciellt humör och vägrar att göra dittan å dattan.
 
MEN, inför varje pass värmer jag upp såhär:
 
* 10min skritt. Minst 5 på långa tyglar, sedan kortar jag och börjar pilla henne lite i munnen. Ber henne gå undan för skänklarna och ställer in och ut.
 
* Travar 10min på volter- stora som små. Serpentiner, trav- skritt 4 steg- trav. Mycket öka och minska, kort och länga, samla och verkligen aktivera henne.
 
* Arbete i galopp på volterna, samla och länga. Även öka på långsidorna och korta på kortsidorna.
 
 
När hon går fram och verkligen lyssnar, är mjuk och hittat sin egna motor är hon helt sjukt rolig att rida. Då brukar jag försöka mig på de jag planerat för passet.
 
T.ex. om jag vill göra övningar i galopp.
- Då börjar jag (t.ex.) med att flytta ut bakdelen på öppna sidan på volten. Sen samlar jag och ökar mellan. När hon gör som jag vill går jag över till nästa övning.
 
- Då är det skänkelvikningar i galopp (som vi inte tränat speciellt mycket på). Efter det tränar vi förvänd galopp och när hon gör 100 rätt- slutar jag.
 
-Då brukar jag bryta av till trav och jogga ner henne i lång och låg form. Sen skritt i 10min på långa tyglar innan jag hoppar av och klappar.
 
Ungefär så rider jag ett "vanligt" dressyrpass. Min vanliga uppvärmning som passar Mimmi bäst och sedan passets övningar. Ibland tränar vi nästan bara i trav, ibland mycket mycket övergångar då vi är rätt kassa på att göra dom snygga.. sen kanske vi blandar in bommar och kör då mer "lydnad" osv. Aa ni fattar!
 
Hur gör ni? Planerar ni era ridpass?
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0